Nationale Voorleesdagen 2024

Nationale Voorleesdagen 2024

Nationale Voorleesdagen 2024

24 januari t/m 3 februari  2024

Niets is zo leuk als voorgelezen worden. Maar het is ook belangrijk. Het prikkelt de fantasie, ontwikkelt het taalgevoel en bezorgt kinderen veel plezier. Speciaal voor baby’s, peuters en kleuters zijn er De Nationale Voorleesdagen. Bekende Nederlanders lezen voor op crèches, kinderdagverblijf en basisschool om zo te onderstrepen hoe belangrijk voorlezen is. En veel leraren en ouders doen natuurlijk net zo goed mee. Van voorlezen worden kleintjes grote lezers.

In Nederlandse gezinnen lezen ouders veel en vaak voor, blijkt uit onderzoek van Stichting Lezen. In gezinnen met kinderen van 3 en 4 jaar lezen alle ouders voor. Zo vroeg mogelijk met voorlezen beginnen is belangrijk. Het is goed voor de taalontwikkeling en vergroot de woordenschat. Praten over een verhaal of illustratie stimuleert de fantasie. Kinderen herkennen situaties en emoties uit hun eigen leven en leren die emoties onder woorden te brengen. Kinderen die vaak worden voorgelezen, hebben later minder moeite om zelf te leren lezen.

 

Prentenboek van het Jaar 2024

Help! Een verrassing! van Miriam Bos is gekroond tot Prentenboek van het Jaar 2024: een hartverwarmend verhaal over vriendschap, verwachtingen en verrassingen, waarin het vosje August tot zijn grote schrik verrast wordt door zijn vriendin Suus. De mini-editie van het prentenboek staat centraal tijdens De Nationale Voorleesdagen van dit jaar. Het Prentenboek van het Jaar maakt deel uit van de Prentenboek Top 10.